53 Haber Merkezi Ne Kadar “Taraf”lı ?

Haber sitemizin yayına başladığı ilk günlerde yazdığım, “53 Haber Merkezi’ne Hoşgeldiniz” başlıklı yazımda, sitemizin amacını ve takınacağı tavrı yazmıştım.

29 Mart Mahalli İdareler ve Yerel Seçimler’in yaklaşmasıyla birlikte, sitemizde de yer alan siyasi haberlerden dolayı gelen eleştiriler üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim.“Tarafsız olmak da taraf tutmaktır” düşüncesindeyiz. Bu yüzden her zaman haklı ve doğrunun yanında yer alacak bir haber sitesi olacağız. Sevdiğimiz kişilerde olacaktır, sevmediğimiz kişilerde, doğru bulduğumuz haberlerde olacaktır, bulmadığımız da… Ama hepsine yer vereceğiz. Olaylara kişi ve kurumları yermeden, yada yüceltmeden habercilik zihniyetiyle yaklaşacağız.” şeklinde yazmıştım ilk yazımda. Ve bu yazdıklarımı aynen savunuyorum.

Bir siyasi parti adayının reklamına yer vermek ve haberlerini sayfalarımıza taşımanın eleştirilecek tarafı olabilirdi. Ama bu eleştirileri kabul edebilmemiz için, diğer siyasi partilerin haberlerine yer vermiyor olmamız gerekir. Siyasi düşüncelerimizle, gazetecilik kimliğimizi ayıran bir yaklaşım belirlediğimizi ifade etmek istiyorum. Sitemizde yer alan haberler incelendiğinde bunu görmek mümkün olacaktır. Yaptığımız haberlerde yoruma yer vermediğimizi ve kişilerin, kurumların kullandığı ifadelere yer verdiğimizi görebilmeniz mümkündür. Ama eğer ortada bir yanlış varsa, eksiklik varsa, ihmal varsa… bunu dile getirmemiz de çok doğaldır.

Bu seçim sürecinde gerek internet haber siteleri, gerek yerel televizyon kanalları, gerekse yerel gazetelerimizde fark ettiğim, yada duyduğum bazı olaylara inanın şaşırıyorum. Beni de bu durumların içine çekmeye çalışanlara da, bu tür durumların içinde olmadığımı ve gerek kendimi, gerekse haber sitemizi bu durumların dışında tuttuğumu belirtmek istiyorum.

Nedir Bu Durumlar?

Basın danışmanlığını yürüttüğüm siyasi partinin, haberlerini tüm yerel basın mensubu arkadaşlarıma gönderiyorum. Yayınlayanlar oluyor, yayınlamayanlar… Yayınlamayanlar açıkça taraflarını göstermiş oluyorlar elbette. Yayınlamamak ayrı, yayınlatmamak ayrı… Bazı haber sitelerinde haberlerimizin yayınlatılmadığını öğrendik maalesef. Bir başka haber sitesi ise, sırf istediği ve verilmesi mümkün olmayan bazı bilgilerin kendisine verilmediğinden dolayı, haberlerimizi boykot ediyor. E tabii maddiyatta önemli, kimisi ücret almadığı müddetçe siyasi parti haberlerine yer vermediklerini belirtiyorlar.

Haber ile reklamı karıştıran bir haber sitesi değiliz. Gazeteci hiç değiliz. Reklam aldığımız kurumların güdümünde haber yapmadığımız gibi, reklam almıyoruz diye haber yayınlamamazlık da yapmıyoruz. Ama maalesef bu sistemle çalışan haber siteleri ve televizyon kanallarımız var.

Rize’de, uyduda olan 2 yerel kanalımız var. Anavatan Partisi’nin 22 Şubat tarihinde Okutur Otel’de düzenlediği Belediye Meclisi adaylarına yönelik kahvaltılı toplantı haberini bir tanesi  yayınlarken, diğeri, yüklü bir reklam ücreti aldığı siyasi partiden olsa gerek, Anavatan’ın haberine bültenlerinde yer vermedi. Üstelik kanalın kameramanı da toplantıda yer aldı. Ama sanırım sonradan yönetimden veto yemiş olmalı ki, haber, bültenlerinde yer almadı.

İşte, kurumlar, gazeteciler bu şekilde ayrım yaparken, tutup haber ayrımı yapmayan bir siteye, sırf bir parti reklamı yer alıyor diye, “taraflı haber yapıyorsunuz” eleştirisi yapmak, sağlıksız oluyor. En azından çıkar gözetmiyoruz. Çıkar sağlamadığımız siyasi görüşlere çamur atmaya kalkmıyoruz.

Tekrar belirtmek isterim ki, 53 Haber Merkezi, her zaman “Taraf”lı olacaktır. Ama doğru bulduğu tarafta olacaktır. Karşısında olanları umursamaz davranmayacak, onların haberlerine, yazılarına da yer verecektir. Parayla haber yapmıyoruz ve de sitemizde her türlü görüş yer bulacaktır.

Bugün, yarın ve gelecekte….

Sevgiler

22 Şubat 2009

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir