Aday Adayları Listeleri Zorlayacak

12 Haziran Pazar günü yapılacak olan Genel Seçimlerde, Rize’den seçilerek mecliste Rize’nin ve Rizeli’nin temsilcisi olacak olan 3 isim arasında yer almak isteyen aday adayları, 12 Nisanda parti genel merkezleri tarafından açıklanacak olan listeyi beklemeye başladılar.

Ak Parti, CHP, MHP ve SP gibi partilerde aday adaylığı başvurusu tamamlanırken DP, MMP, DSP, HEPAR, HAS Parti ve BBP gibi partilerde ise henüz hareketlilik gözlenmedi.

AK PARTİ’DE 17 ADAY ADAYI

Başbakan’ın memleketi Rize’de iktidar partisine yoğun bir ilgi yaşandı. 17 aday adayı başvurusu kabul eden Ak Parti’de, Başbakan’ın bu isimler dışında listeye dışarıdan bir isim ekleyeceği dedikoduları yayılmış durumda. İddialara göre THY Genel Müdürü Temel Kotil’in Rize Milletvekili adayı olarak 1. Sıradan aday gösterileceği belirtiliyor.

İl Başkanlığı görevinden istifa ederek aday adaylığı başvurusunda bulunan Hasan Karal, listede yer alacağına kesin gözüyle bakılan isimler arasında. 2007 seçimlerinde 3. Sıra adayı olduğu seçim yarışında Mesut Yılmaz’ın bağımsız seçilmesi nedeniyle milletvekili olamayan Karal’ın 2. Sıradan aday gösterileceği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen temayül yoklamasında 408 oy ile en fazla desteği bulan Makine Mühendisi Yunus Öksüz ise teşkilatın listede görmek istediği isim olarak ön plana çıktı.

Anavatan Partisi’nde siyaset hayatına başlayan ve DP ile birleşme sürecinin ardından geçtiğimiz günlerde Demokrat Parti’den istifa eden Adnan Talip Parlak’ın da listede yer bulacağı ihtimali üzerinde duruluyor.

Ankara’da düzenlenen Rize Tanıtım Günleri’ne öncülük eden Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın da Laz Bölgesi diye adlandırılan Ardeşen, Pazar, Fındıklı bölümünü temsilen listede yer alması da isteniyor.

82. Yıl Devlet Hastanesi Başhekimliği görevinden istifa eden Hasan Basri Velioğlu, Avukat Hüseyin Kaya, İngiltere’de yaşayan Turizmci Mehmet Okumuş, Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır’ın eşi Ziraat Mühendisi Sebahat Çakır, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanı Adem Biberoğlu, Avukat Harun Mertoğlu, Avukat Seher Kandil, Emekli Yarbay Hızır Keskin, Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, kapatılan Refah Partisi’nin Rize İl Başkanı Mustafa Demir, İşadamı Mehmet Karaca, Ak Parti İl Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Eczacı Davut Birben ve Tekstilci Yunus Köroğlu, listede yer almak için yarışan aday adayları arasında yer alıyorlar.

CHP’DE 6 ADAY ADAYI

Bağımsız Rize Milletvekili ve eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın CHP adaylarını destekleyeceği yönündeki açıklamalardan sonra CHP’nin Rize’deki aday adayları da ön plana çıkmaya başladı.

CHP’nin Rize’deki en güçlü adayının Kenan Bıyık olarak lanse edilmesi ise beraberinde bazı tartışmaları gündeme getirdi.

16 yıllık siyaset hayatında her seçime farklı bir partiden girerek bu yönüyle eleştirilen Kenan Bıyık, 1994 yılında ve 2009 yılında Anavatan Partisi’nden belediye başkanı adayı oldu. 2004 seçimlerinde ise AK Parti’den Rize Belediye başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulundu. 1999 yılında DYP’den milletvekili olmak için seçim yarışına giren Kenan Bıyık bu kez CHP’den ikinci kez milletvekili olmak için başvuruda bulundu.

Anavatan Partisi’nden Rize Belediye Başkanlığı için 2009 yerel seçimlerinde yarışan Kenan Bıyık, Mesut Yılmaz’ın desteği ile 20 bin oy alırken, aldığı bu oyların Mesut Yılmaz’ın da desteği ile bu seçimi ne şekilde etkileyeceğini zaman gösterecek.

CHP’de aday adaylığı başvurusu yapan Avukat Remzi Kazmaz isminin de listede yer alacağı ihtimaline kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’de önemli davalara avukatlık yapan, belgesel yapımcısı ve yönetmeni, aynı zamanda Derelerin Kardeşliği Platformu kurucusu Kazmaz, 2009 seçimlerinde, şu an partisinin aday adayı olan Kenan Bıyık ile Rize Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

Pazar eski Belediye Başkanı ve 2009 seçimlerinde yeniden aynı görev için seçim yarışına giren Hikmet Hatırnaz ismi de CHP’nin Rize teşkilatında ön plana çıkıyor.

Mesut Yılmaz’a yakınlığıyla bilinen ve yıllarca Yılmaz’a danışmanlık yapmış olan Gazeteci Osman Yazıcı, CHP Hemşin eski Belediye Başkanı Başar Cumhur ve İşadamı Mustafa Köroğlu da CHP’de listeye girebilmek için yarışan aday adayları arasında yer alıyor.

MHP’DE 3 ADAY ADAYI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’de, eski Rize İl Başkanı Zeki Mayi’nin ilk sıradan aday olacağı kesinleşti.

Yıllarca Rize’de MHP çatısı altında siyaset yapan ve iktidar partisinin karşısındaki en güçlü muhalefeti oluşturan MHP’de, muhalif sesin öncülüğünü yapan Zeki Mayi, gerek teşkilatı, gerek vatandaşlar tarafından bu göreve talip olması konusunda ikna edildiğini belirtti.

Rize’den muhalif bir ses olarak Zeki Mayi’nin meclise gönderilmesi gerektiğini dillendiren bir çok parti dışında vatandaşın olduğu da biliniyor.

2007 yılında MHP’den Rize Milletvekili aday adaylığı ve 2009 yılında MHP’den Çayeli Belediye Başkan adaylığı bulunan Araştırmacı Yazar Osman Cem Kazmaz ve Fatma Sancaktutan, MHP’nin Rize’deki diğer aday adayları arasında yer alıyorlar.

SAADET PARTİSİ’NDE 3 ADAY ADAYI

Rize milletvekilliği için il başkanlığı görevinden geçtiğimiz günlerde istifa ederek aday adaylığı başvurusunda bulunan Cemil Çolak’ın, Saadet Partisi’nin Rize 1. Sıra adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

20 yılı aşkın siyaset hayatında Milli Görüş çizgisini değiştirmeyen Çolak, teşkilatın her kademesinde görev almış bulunuyor. Çolak, Rize’de partili, partisiz her kesim tarafından da sevilen bir işadamı…

Uzun yıllar Yerel televizyonlardaki programlarıyla Rize kamuoyu tarafından tanınan Bilal Öztürk ile Ardeşen eski İl Başkanı Sait Eksilmez de SP’den milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunan isimler arasında yer alıyor.

RİZE’NİN TEK BAĞIMSIZ ADAYI

Ak Parti’ye Rize’den eksi bir yaptıracağını iddia ederek seçim yarışına giren Bayram Ali Köse, Kemer Kaymakamlığı görevinden istifa ederek memleketi Rize’den bağımsız adaylığını koydu.

Antalya’nın Kemer İlçesi Kaymakamlığı görevinden haksız yere önce Aydın Vali Yardımcılığı, ardından da Antalya Vali Yardımcılığı görevlerine atandığı için bu kararnamelere tepki olarak görevinden istifa eden Bayram Ali Köse, kendisine yapılan haksızlığı anlatarak hemşehrilerinden oy isteyecek.

Artık gözler 12 Nisan’da parti genel merkezleri tarafından yapılacak olan liste açıklamalarına çevirildi. Milletvekilliği yarışında partilerinden açıklanacak olan listedeki 3 isim kimler olacak? İşte merakla beklenen bu sorunun cevabı 12 Nisana kadar netleşmiş olacak.

7 Nisan 2011

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir