Amatör Lig ve Ekrem Orhon Stadı

Rize 1. Amatör Küme Büyükler Ligi’nin başlamasına sayılı günler kaldı. Tam 8 gün sonra 15 Ekim Cumartesi günü saat 11:00’de Ekrem Orhon Stadında oynanacak olan Hamzabeyspor ile Veliköyspor karşılaşmasıyla 18 hafta sürecek olan maraton start alıyor.

Geçen sezon tanıştığım ve o günden bugüne takip ettiğim Amatör Küme Ligleri’nde yaşanan heyecanı, hırsı, sevinci ve üzüntüyü gördüğümde aslında amatör takımlarımızın, Bank Asya 1. Lig ya da Spor Toto Süper Lig takımlarından hiçbir farkının olmadığını fark ettim.

En büyük farkı ise, imkanların yetersiz oluşu, genç sporcuların desteklenmeyişi ve şehrin bu lige ilgisiz kalışı…

Çaykur Rizespor’un bile maçlarındaki ilgisizlikten dem vurulduğu şu dönemde, “Kim takar amatör ligi?” diye düşünenler olabilir. Ama yanılıyorsunuz. Bu ligde top koşturan gençlerin hepsi bu ilin evladı. Futbolda bu ilin ismini ilerilere taşıyacak, takımları ile Rize’yi üst liglerde temsil edebilecek gençler. Mahallemizin, ilçemizin, beldemizin takımları…

Sporcuların doğru düzgün ücret alamadıkları, spor malzemelerinin eksik oluşundan bahsetmeye gerek yok. Bunları artık onlar da kabullenmişler, ancak yine de azimle ve hırsla takımları için mücadele etmeye devam ediyorlar.

Amatör kulüplerin durumları ortada, yıllardan bu yana bir çok amatör kulüp imkansızlıklar nedeniyle kapandı, bir çoğu zar zor ayakta kalmaya çalışıyor. Bazıları iş adamlarının desteği ile hayatlarını sürdürürken ilçe takımlarının ardında da belediyelerin sağladığı imkanlar mevcut.

Ancak hepsini içine alan ve acil çözüm bekleyen bir nokta var ki, o da Ekrem Orhon Stadı…

Eski kum saha halinden suni çim sahaya dönüştürüldüğünden beri kaderine terk edilen ancak tüm amatör liglerin ve spor turnuvalarının ev sahibi konumundaki stat, zaman geçtikçe üzerindeki yükü kaldıramaz bir hale geldi.

Her hafta onlarca maçın oynandığı, bir çok kulübün aynı anda idman yapmak zorunda kaldığı stat, merkezde bulunan kulüplere yeterli gelmediği gibi, şu sıralar oynanan U-15 ve U-17 Ligi dışında yakında başlayacak olan 1. Amatör Lig karşılaşmaları ile daha da yoğun bir dönem geçirecek.

Nedir bu stadın eksikleri, ne yapmak gerekiyor?

Merkeze bağlı 10’a yakın kulübe ev sahipliği yaptığı stat oynanan karşılaşmaların dışında aynı zamanda bu kulüplerin idman sahası olarak da kullanılıyor.

Kulüplerin kendi tesislerinin olmamasından dolayı, Çaykur Rizespor altyapısı da dahil aynı anda 4-5 takımın idman yapar halde kullandığı stada bir alternatif daha üretilmeli ve yükünün azaltılması gerekiyor.

Merkezde alternatif bir stadın daha oluşu, en azından şu anda maç yoğunluğu dolayısıyla akşam 8-9’ları bulan idmanların da daha erken saatlerde yapılabilmesine olanak tanıyacaktır.

Bu gençlerimizin bir çoğu okul öğrencisi ve okullarından sonra bir de idmana gidip hem oynadıkları maçlarda, hem de derslerinde iyi performanslar elde etmeleri ne derece kolay olur siz düşünün.

Stadın en büyük sorunlarından biri de tribün…

Mevcut tribünün hali artık içler acısı… Önümüz kış ve maçların yağışlı zamanlara denk gelme ihtimali çok yüksek. Yağmurlu zamanlarda seyirci tribünden mi maç izliyor, yoksa üstüne mi yağıyor anlayamıyor.

Protokolden birisi gelse karşılaşma izlemeye, mevcut tribünlerde asla oturmaz. Ama takımının taraftarı, ya da oğlunu, kardeşini, akrabasını izlemeye gelenler o tribünün içler acısı haline katlanmak zorunda.

Stadın etrafında tribünler de dahil köklü bir değişikliğe gidilmesi şart.

Kulüplerin bir çoğu, şu an eski stadın altında kendilerine tahsis edilen yerlerde barınıyorlar. Peki bu stat yıkıldığı zaman ne olacak? Şu an öyle bir ihtimal yok ancak bu kulüplerin düşünülmesi gerekiyor.

Son gelişmeler memnun edici…

Edindiğim bilgiye göre Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’na konu iletilmiş ve gereğinin yapılması talimatını vermiş. Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kenan Yücel de stat ile ilgili gerekli fizibilite çalışmalarını başlatmış.

Tribünün yıkılarak yerine daha güzel bir tribün ve altında soyunma odalarının olacağı bir tesis düşünülüyor. Tabii öncelikle stat etrafındaki bazı evlerin yıkılması lazım. Bu engeller de aşıldığı takdirde çalışmalara başlanacak.

Görünen o ki, önümüzdeki sezona ya yetişir, ya yetişmez. Bu sezon da kulüpler idare etmek zorunda gibi…

Ancak bana kalırsa hiç de idare edilecek yanı yok. Alternatif stat konusunun da en kısa zamanda gündeme alınması lazım.

Spora önem veriyorsak, gençlerimizin sportif başarılarını önemsiyorsak, onları kötü alışkanlıklar yerine spor gibi faydalı alanlara yönlendirmek istiyorsak, yetkililerin bu anlamdaki eksiklikleri en kısa zamanda gidermesi lazım.

Başkan Bakırcı’ya görev düşüyor

Rize Belediye Başkanımız Sevgili Halil Bakırcı’nın Ekrem Orhon’a duyduğu saygı ve sevgiyi görevde bulunduğu süre zarfında gördük. O’nun yolundan giden ve O’nun belediyecilik anlayışını benimseyen Sevgili Bakırcı, herhalde Ekrem Orhon Stadı’nı incelese, mevcut durumun O isme yakışmadığını görecektir.

Ekrem Orhon gibi, Rize’ye çok şey kazandırmış bir ismin, bugün tabelasında yer aldığı stadın görüntüsü, elbette O’nu sevenleri derinden üzüyordur.

Kaldı ki, Başkan Bakırcı spora ve sporcuya verdiği önemle de biliniyor. Her yaz belediye tarafından düzenlenen spor şenlikleriyle, spora ve sporcuya verdiği önemi gözler önüne seren Başkan Bakırcı, eminim ki bu gençlerimizin sorunlarına da eğilecektir ve gerekli adımların atılmasında katkıda bulunacaktır.

Buradan Sayın Valimizi, Sayın Belediye Başkanımızı ve tüm yetkilileri, bu gençlerimizin sportif başarılarına katkı sağlayacak adımları atmaya davet ediyorum. Hatta bir gün onların heyecanına ortak olmak için bir maçlarına gelmelerini tavsiye ediyorum. Böyle bir adımın, genç sporcularımızın moral ve motivasyonlarına çok fazla etki edeceğine eminim.

Geçen sezon başladığım ve artık kopamadığım Amatör Lig heyecanında bu gençlerin katkısı çok fazla. Maçlarında aldığım karelerin onları ne kadar sevindirdiğini, internet sitemde yer alan resimlerini facebook’daki profil sayfalarına yerleştirmeleri, “Abi beni de çek, beni de çek” derken gözlerinde beliren heyecanı, ya da gazetemizde çıkan haberleri okuduklarında kadro içinde ismini gördüklerinde çevresindekilere “İşte benim adım” derken yaşadıkları mutluluğu görmek çok güzel.

Elimden geldiği kadar bu sezon onların yanında olmaya, büyük takımların, büyük futbolcuların haberleri gibi, onların da haberlerini yapmaya devam edeceğim. İlgiyi ve desteği üzerlerinde sağlayana dek.

Bu yüzden, amatör kulüplerin, amatör sporcuların ve Ekrem Orhon’un ilgiye ve desteğe ihtiyacı var. Bunu onlardan esirgemeyelim….

7 Ekim 2011 Cuma (Nabız Gazetesi 124. Sayı)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir