Emeğe Saygı Lütfen…!

2 yılına girmek üzere olan internet sitemizde takip ettiğiniz üzere Rize’den, Karadeniz’den, Türkiye’den ve Dünya’dan olmak üzere bir çok haberi sizlerle paylaşıyoruz.

Malum Rize dışından olan haberleri ajanslar tarafından ulusal sitelere düşenlerden seçiyoruz. Rize haberlerini ise ilimizdeki yerel internet haber sitelerinden alarak ve kendi haberlerimizi paylaşarak ulaştırıyoruz sizlere.

Ajanslar tarafından geçilen ve bir çok yerel haber sitesinde yer alan haberleri birçok kişinin deyimiyle kopyala-yapıştır usulü yayınlıyoruz. Ancak en çok dikkat ettiğimiz konu, üstünde isim yazan yada o yerel siteye ait olan haberde kaynak belirtmemizdir.

Benim de en çok dikkat ettiğim konu “Emeğe saygı” diye nitelendirilen kaynak yada isim belirtme nezaketidir. Sitemiz herhangi bir ajansa üye değil, yada herhangi bir gazetenin yada ajansın elemanı değilim. Tarafımdan yapılan haberleri sadece 53habermerkezi’ne özel olarak yapıyorum.

İşte o yüzden tek dikkat ettiğim nokta, sitemizden alınan haberlerin kullanılırken, site ismi yazmasa bile haberi yapan kişinin ismine yer verilmesi noktasıdır. Çektiğim haber fotolarına site logosu koymuyorum ki, kullanmak isteyenler resimleri de kullanabilsin. Yada zaten benden isteyenlere de ‘hayır’ demiyorum. Ama en azından isim belirtme nezaketinin gösterilmesini rica ediyorum.

Son zamanlarda yapmış olduğum bazı haberlerin kelimesi kelimesine ajanslara bülten olarak sunulduğunu farkediyorum. Elbette bunda bir sakınca görmüyorum, haber paylaşmak içindir. Ancak en azından o arkadaşlarımın kendi haber sitelerinde isim belirtme nezaketini göstermesini bekliyorum.

İsmi lazım değil gazetesinde muhabir olarak işe başladığım dönemlerde arkamdan, “O da gazeteci mi, ondan bir b.. olmaz” diyenlerin olduğunu duymuştum. Evet ben gazeteci değilim, kendime o sıfatı hiç bir zaman yakıştırmadım. Çünkü gazeteci olmak bazı meziyetler gerektiriyor ve o meziyetler bende yok. O yüzden kendime her zaman “haberci” demeyi uygun gördüm. Haber yapmayı seviyorum ve bu sevgi içimde devam ettiği müddetçe haberler yapıp bu site üzerinden insanlarla paylaşmaya devam edeceğim.

İyi bir haber yazarı mıyım, değil miyim? yada yazdıklarım haber değeri taşır mı, taşımaz mı? bunlar tartışılır. Ama yazdığım, yaptığım haberler bu siteye özel ise ve başka bir yerde paylaşılmıyorlarsa, kullanan meslektaşlarımdan, sitedaşlarımdan tek ricam isim belirtmeleri.

Bir ajans yada gazete tarafından geçilen haber yada fotoğraf oraya mal olmuştur. Bende bu siteye mal olan (olacak) haberleri yapmaya çalışıyorum. Kimse haberimi almasın, fotoğrafımı kullanmasın asla demem. Ama bende herkes gibi sadece biraz “Emeğe saygı lütfen” diyorum.

Sevgiler…

15 Aralık 2010

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir