İsim Tamam, Sıra İnşaatta…

Rize Lisesi olayını artık duymayanınız kalmamıştır. “Rize Lisesi Kuruluşunun 100. Yılında Tarih Oluyor” haberimizi yayınlamamızın ardından gelişen süreç, sevindirici gelişmelerle tatlıya bağlandı.

Haberimizin ardından bizimle bağlantı kuran Rize Lisesi 11 Sosyal Sınıfı öğrencisi Yavuz Selim Taşçıoğlu’nun başarısıdır aslında gelinen bu nokta. Kısa zamanda başlattığı imza kampanyasıyla, arkadaşlarını aynı dava etrafında birleştirebilmesiyle ve facebook üzerinden kurduğu grup ile kısa sürede, kendisine destek verenleri çığ gibi büyütmesiyle Yavuz Selim adeta kahraman haline geldi diyebiliriz.Biz ilk haberimizi yaptığımızda önemsediğimiz nokta, 100 yıllık tarihin yok olmamasıydı. Ama daha sonrasında okula yaptığımız ziyaretle, aslında en büyük sorunla karşılaştık. Öğrencilerin 2 yıldır, atıl durumda bir binada eğitim görmeleri, İstiklal Marşı’nı rahat okuyabilecekleri bir bahçeyi bırakın, rahat rahat tenefüslerini değerlendirebilecekleri bir bahçeleri bile yoktu. Öğrenciler tenefüs saatlerini ya o küçücük bahçede değerlendiriyorlar, ya kantinde, ya okul koridorlarında, yada sınıflarda…

Bugüne kadar çok önemli değerleri ülkemize kazandırmış bir marka okulun yeni öğrencilerinin, olmaması gereken bir durumda olmaları, isim konusunu bile gölgede bırakıyordu. Bununla ilgili yaptığımız “Rize Lisesi Hapishanesi” haberimiz ise her kesimden desteği çekmeye yeterli olmuştu.

Meydanlara taşınan imza kampanyası, Valilikten ve Belediyeden izin alınmasına rağmen, polislerin “Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin almalısınız” diyerek, genç kardeşlerimize engel olmasıyla 3-4 saatte sona ersede, 1500’ün üzerinde imza toplamak kolay bir iş değildi. Hele de basın açıklaması yapılacağı güne kadar imza sayısının 4500’e ulaşması, genç kardeşlerimizin ne kadar okullarını önemsediğinin bir göstergesiydi.

İl Milli Eğitim Müdürümüz Rasim Çelik’in isim değişikliğiyle ilgili protokol olmadığını söylemesi, yinede yeterli bir cevap gibi görünmüyordu. İnşaatın önünde koskoca bir tabela vardı ve üstünde “Ali Metin Kazancı Lisesi” yazıyordu. Nihayet Kazancı Holding sahibi Mehmet Kazancı da, öğrencilerin yaptığı basın açıklaması sonrası ismin değişmeyeceğini ve sonsuza kadar okulun Rize Lisesi ismiyle yaşatılacağını belirtmesi, öğrenci arkadaşlarımızın haklı zaferini belgelemiş oluyor.

İsim tamam ama öğrenci kardeşlerimizin sıkıntısı bununla sınırlı değil. Sıra Ağustos 2008’de bitirileceği, inşaat önünde yer alan tabelada koca koca harflerle yazan Rize Lisesi binasının tamamlanıp öğrencilere teslim edilmesine geldi. Bu yılın ağustos sonuna kadar inşaatın yetiştirilip, yeni eğitim-öğretim sezonuna hazır hale getirileceği söylendi Milli Eğitim Müdürümüz Rasim Çelik tarafından. Şimdi bir söz de Mehmet Kazancı’dan almak istiyoruz. İsmin değişmeyeceğini dile getirerek, mezunları ve öğrencileri sevindiren Sayın Kazancı’nın, inşaatın bir an önce bitirileceğine dair vereceği söz, zor şekilde eğitim gören öğrencilerimizi daha çok sevindirecektir.

Bence, bu genç kardeşlerimizin göstermiş olduğu bu tepki, Rize’de yaşayan herkese örnek olmalıdır. Sessiz kalmakla hiç bir problemi çözüme kavuşturamayız. Bugüne kadar yakıp yıkılan, yok edilen tarihimize sesimizi çıkarmadık. Çayımıza az para verildi, sesimizi çıkarmadık. Gübre fiyatları aldı başını gitti, sesimizi çıkarmadık. Toplu olarak hareket etmenin yararlarından biriydi Rize Lisesi konusu.

Öncelikle, okullarının ismine sahip çıkan başta Yavuz Selim Taşçıoğlu olmak üzere, Rize Liseli kardeşlerime, İl Milli Eğitim Müdürümüz Rasim Çelik’e, 100 Yıllık bir tarihi, yeni binasıyla ve ismini değiştirmeden yaşatacak olan Mehmet Kazancı’ya ve tüm destek veren basın arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

26 Nisan 2009

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir