Liglere kara leke

Günlerdir ülke gündemini meşgul eden şike iddiaları, bu kez daha da tartışılacak bir karara gebe bırakıldı.

TFF tarafından verilen karar (ki neyin kararı olduğunu kimse anlayamadı) 9 Eylül tarihinde başlayacak olan Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig’e gölge düşürür cinsten.

Derdimiz aslında sadece Çaykur Rizespor iken şimdi alınan bu karar sonucunda Yeşil-Mavili ekibin yer alacağı Bank Asya 1. Lig’e de gölge düştüğü kanısındayım. Sonuçta bu ligden de şike iddiaları nedeniyle etiketlenen takımlar var.

TFF mahkemenin iddianamesini bekleyeceklerini açıkladı. Ve diyelim ligler başladıktan 3 ay sonra iddianame açıklanarak her şey gün gibi ortaya çıktı. Şikeler tescillendi, suçlular apaçık deşifre edildi. Ve alınması gereken kararlara sıra geldi. Nasıl alınacak peki bu karar? Nasıl hak edilen ligden düşürülme ya da puan silme cezaları uygulanacak? Bir sonraki sezon için mi alınacak bu kararlar? İşte böyle bir durumda liglerin tadı, zevki, güvenilirliği nasıl kalacak?

İddialar ortaya atıldığı günden itibaren arkadaşlarımla hararetli bir şekilde bu konuları tartıştık. Arkadaşlarım ligden düşürülmelerin olmaması gerektiğini savunup durdu. Neymiş Türk futbolu geriye gidermiş. Takımlar Avrupa kupalarına gidemezmiş, eleme oynamak zorunda kalırlarmış…

Peki şimdi UEFA bu sonuca rağmen basiretli bir karar mekanizması ortaya koyamayan TFF’ye “Siz beceremediniz, bari biz yapalım” deyip Türk takımlarına 3-5 yıl ceza verirse ne olacak? 1-2 takım yüzünden diğer takımların Avrupa yoluna engel konmasının vebalini kim ödeyecek?

Spor yazarlarının yazdıklarına baktım da herkes aynı şeyi dillendiriyor. Verilen bu karar gerçekten de başlayacak olan lige gölge düşürdü. Şaibeleri ortadan kaldırmadığı gibi, temiz bir lig isteklerini de boşa çıkardı.

İtalya ve Yunanistan çok rahat bu kararları alabilirken, sanırım TFF yasanın yeni çıkmış olmasının acemiliğini yaşadı. Ama yok bence öyle değil. TFF kendi iradesini ortaya koyamayıp farklı iradelere teslim oldu.

Elbette ben de durduk yere takımlar düşürülsün istemem ancak eğer kurallar bunu gerektiriyorsa hangi takım olursa olsun cezalar verilmeliydi. Daha 1 ay olmadı, Bölgesel Amatör Lig’den şike nedeniyle 4 takım düşürüldü. Bunu BAL ligi için yapabiliyorsunuz da Süper Lig için neden yapamıyorsunuz?

En üzüldüğüm konu ise taraftarlar, onların hakkı ne olacak? Takımlarına destek olmak için maçlara gitmişler, para verip bilet almışlar. Takımlarının yenme ihtimali ile 90 dakika boyunca tezahürat yapmışlar… Ama meğer boşa bağırmışlar, maçın sonucu da kaderi de önceden belirlenmiş oysa… Aynı taraftar lig başlayınca tekrar sahaya gider mi acaba merak ediyorum?

Eğer gerçekten bir temizlik yapılsaydı herhalde giderdi ama ortadan şaibeler kaldırılmadan bir ligin başlatılması binlerce futbolsevere yansıyacaktır.

Sonra yarın bir gün aynı durumlar meydana gelirse bir başka takıma nasıl ceza vereceksin? Adamlar demez mi “diğerlerine göz yumdunuz bize de göz yumun” diye?

Trabzonspor ve Galatasaray tarafından açıklanan karara ilişkin tepki mesajları gecikmedi ancak diğer takımlarda henüz ses yok. Bank Asya 1. Lig takımlarından ve özellikle Çaykur Rizespor yöneticilerinden de bu konuda bir açıklama gelmesi gerekir.

Şu anda kendi tesislerinde 9 Eylülde başlayacak olan Bank Asya 1. Lig’e hazırlanan Yeşil-Mavili ekip acaba ileride oynadıkları lige de yansıyabilecek olumsuz sonuçlara karşılık ne düşünüyorlar? Bana göre bunu Rize kamuoyu da merak ediyordur.

Nabız Gazetesi (18 Ağustos Perşembe 85. Sayı)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir